Preskocit navigáciu

Veliteľ Vzdušných síl OS SR na partnerskej návšteve u náčelníka štábu US AIR FORCE


Veliteľ Vzdušných síl OS SR na partnerskej návšteve u náčelníka štábu US AIR FORCE

Náčelník štábu amerického letectva generál David W. Allvin privítal 11. júna 2024 oficiálnu návštevu veliteľa Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálmajora Róberta Tótha, počas ktorej opätovne potvrdil úzke bilaterálne obranné vzťahy medzi USA a Slovenskom a preskúmal nové možnosti presadzovania a rozšírenia spoločných bezpečnostných záujmov.

V rámci návštevy boli generálmajorovi Róbertovi Tóthovi na spoločnej základni Anacostia-Bolling vzdané vojenské pocty a bola mu udelená medaila „Legion of Merit“, ktorá predstavuje prvé vyznamenanie Spojených štátov vytvorené špeciálne pre občanov iných národov ustanovené zákonom Kongresu z 20. júla 1942.

Generálmajor Tóth sa v rámci návštevy zúčastnil pracovného stretnutia s generálom Allvinom v Pentagone a taktiež sa zúčastnil pietneho aktu slávnostného kladenia vencov pri hrobe neznámeho vojaka na Arlingtonskom národnom cintoríne.

Počas pracovného stretnutia náčelník štábu US AIR FORCE zablahoželal Slovensku k 20. výročiu členstva v NATO, pričom poukázal na stabilný záväzok Slovenska voči aliancii a jeho dôležitú úlohu pri udržiavaní mieru a bezpečnosti v Európe.

Generál Allvin ocenil úsilie o modernizáciu slovenských vzdušných síl a opätovne potvrdil záväzok amerického letectva dodať pre Slovensko lietadlá F-16 Block 70, ktoré podľa neho posilnia obojstrannú obrannú spoluprácu, zvýšia interoperabilitu so silami USA a NATO a posilnia bezpečnosť východného krídla NATO. Allvin ďalej vyzdvihol podporu Slovenska Ukrajine, vrátane úsilia o humanitárnu pomoc a prijatie tisícov utečencov.

Po pracovnom stretnutí v Pentagone nasledovali rozhovory so štábom, počas ktorých prediskutovali celý rad tém, ako napríklad vzájomná bezpečnostná spolupráca, slovenský program F-16 a protivzdušná obrana.

Okrem angažovania sa v regióne hlavného mesta cestoval generál Tóth na leteckú základňu Creech v Nevade, kde absolvoval brífingy o schopnostiach diaľkovo riadených lietadiel. Navštívil tiež neďalekú základňu Nellis AFB, kde dostal informácie o cvičeniach Red Flag a prevádzke a údržbe lietadiel F-16.


Veliteľ Vzdušných síl OS SR na partnerskej návšteve u náčelníka štábu US AIR FORCEVeliteľ Vzdušných síl OS SR na partnerskej návšteve u náčelníka štábu US AIR FORCEVeliteľ Vzdušných síl OS SR na partnerskej návšteve u náčelníka štábu US AIR FORCEVeliteľ Vzdušných síl OS SR na partnerskej návšteve u náčelníka štábu US AIR FORCEVeliteľ Vzdušných síl OS SR na partnerskej návšteve u náčelníka štábu US AIR FORCEVeliteľ Vzdušných síl OS SR na partnerskej návšteve u náčelníka štábu US AIR FORCEVeliteľ Vzdušných síl OS SR na partnerskej návšteve u náčelníka štábu US AIR FORCEVeliteľ Vzdušných síl OS SR na partnerskej návšteve u náčelníka štábu US AIR FORCE

Autor: vvzs , Foto: vvzs, Eric Dietrich (U.S. AIR FORCE) - Dátum: 18.06.2024
Čítanosť: 563
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share