Preskocit navigáciu

Vojaci v Afganistane oslávili výročie SNP športom a kapustnicou


Vojaci v Afganistane oslávili výročie SNP športom a kapustnicou

Vojaci slovenského kontingentu (SLOVCON) v Kandaháre oslávili výročie Slovenského národného povstania udelením medailí, športovými aktivitami aj domácou kapustnicou.

„Kvôli pracovnej vyťaženosti si vojaci v operácii ISAF môžu dovoliť počas polročného pôsobenia osláviť iba dva štátne sviatky,“ vysvetlil veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Štefan Acsai. Podľa veliteľa si deň pracovného pokoja pri príležitosti výročia SNP mohli užívať iba tí, ktorí neboli v službe. „Služba na vchode ECP-5 do základne je nepretržitá, ale mysleli sme samozrejme aj na tých, ktorí sa dnes nemohli zúčastniť spoločných aktivít,“ dodal veliteľ kontingentu. Príslušníci národného podporného prvku (NSE) zorganizovali pre jednotky v Kandaháre Športový deň veliteľa SLOVCON, ktorý v rôznych disciplínach prebiehal celý sviatočný deň. Celodenný program štátneho sviatku doplnili služby božie kaplána kontingentu kapitána Viktora Saba.

V dopoludňajších hodinách nastúpili vojaci strážnej jednotky z marcovej rotácie, ktorí sa vrátia na Slovensko v septembri tohto roka, aby si prevzali medaily NATO Non-Article-5 za službu NATO v operácii ISAF. Medaily vojakom osobne odovzdal veliteľ základne KAF Kandahár americký brigádny generál Jeffrey Kendall, ktorý vo svojom príhovore vojakom zdôraznil dôležitosť príspevku každej krajiny v rámci koaličných síl operujúcich v Afganistane. „Vaša profesionalita pri zabezpečovaní bezpečnosti na vstupe ECP-5 do základne na mňa urobila obrovský dojem. Musím povedať, že za vašu nebezpečnú prácu v prospech bezpečnosti všetkých, ktorí sú na základni, si zaslúžite uznanie,“ povedal Kendall. „Verím, že pri návrate domov vás ľudia privítajú ako ozajstných hrdinov, lebo nimi naozaj ste,“ zdôraznil na záver. Veliteľ slovenského kontingentu pri tejto príležitosti odovzdal vojakom aj medaily Vojnový veterán.

Turnaje v nohejbale, stolnom tenise a kartovom pokri vyplnili program väčšine slovenských vojakov, ktorí sa rozhodli relaxovať aktívne. „Ako odmena za podané športové výkony bola okrem diplomov a symbolických vecných cien, aj kapustnica, ktorú si vojaci vlastnoručne uvarili a podávali v „Slovenskom Dome“ v hlavnom tábore našich vojakov,“ povedal zástupca veliteľa a hovorca nášho kontingentu major Milan Vanga. „Kapustnicu sme rozviezli aj našim kolegom na strážne stanovištia,“ vysvetlil hovorca. Každý z kontingentu dostal od veliteľa aj dve fľaše nealkoholického piva.

Vo večerných hodinách si vojaci spoločne vypočuli rozkazy prezidenta SR k výročiu SNP a ku Dňu ústavy SR. Pri tejto príležitosti veliteľ Acsai odmenil najlepších príslušníkov kontingentu písomnými pochvalami.

V súčasnosti pôsobí v Kandaháre 244 slovenských vojakov vrátane jednej vojačky. Plnia úlohy zabezpečenia ochrany a bezpečnosti na vstupno-kontrolnom bode ECP-5. Multifunkčná ženijná rota plní odmínovacie, ženijno-stavebné a rekonštrukčné práce v súvislosti so zvyšovaním bezpečnosti takmer 20 tisíc vojakov na kandahárskej základni. Na predsunutej základni Camp Nathan Smith pôsobí štvorčlenný tím špecialistov na likvidáciu výbušných prostriedkov a zastúpenie má Slovensko aj vo veliteľstve základne a Regionálnom veliteľstve - Juh so sídlom na základni KAF. V celej operácii ISAF Afganistan v súčasnosti plní úlohy 326 slovenských vojakov.


Vojaci v Afganistane oslávili výročie SNP športom a kapustnicouVojaci v Afganistane oslávili výročie SNP športom a kapustnicouVojaci v Afganistane oslávili výročie SNP športom a kapustnicouVojaci v Afganistane oslávili výročie SNP športom a kapustnicouVojaci v Afganistane oslávili výročie SNP športom a kapustnicouVojaci v Afganistane oslávili výročie SNP športom a kapustnicouVojaci v Afganistane oslávili výročie SNP športom a kapustnicouVojaci v Afganistane oslávili výročie SNP športom a kapustnicou

Autor: mjr. Mgr. Milan VANGA, zástupca veliteľa a hovorca 16. SLOVCON ISAF , Foto: autor - Dátum: 30.08.2011
Čítanosť: 19608
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share