Preskocit navigáciu

Generálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkov


Generálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkov

Minister obrany Martin Glváč sa 30. augusta osobne rozlúčil so zástupcom náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíkom Jaroslavom Vývlekom, ktorý odchádza do výslužby. Vysoko ocenil jeho profesionálne schopnosti, rozhľad, sebadisciplínu, ľudský prístup k podriadeným a úprimné zanietenie pre svoje vojenské povolanie.

Ešte pred stretnutím ministra M. Glváča a genpor. J. Vývleka sa v Klube MO SR uskutočnila oficiálna rozlúčka predstaviteľov rezortu obrany vedených vedúcim služobného úradu Petrom Novotňákom a ozbrojených síl na čele s náčelníkom Generálneho štábu genpor. Petrom Vojtekom s touto výraznou vojenskou osobnosťou.

Náčelník Generálneho štábu označil genpor. Vývleka za doslova vojenskú legendu, ktorý toho v uniforme zažil toľko ako málokto iný.

Genpor. Vývlek sa stal profesionálnym vojakom 29. augusta 1973. Začínal ako dôstojník u mechanizovaného a neskôr tankového vojska. Rôzne veliteľské a štábne funkcie zastával v Trebišove, Bore u Tachova, v Tachove, Michalovciach, Kežmarku, Topoľčanoch, Prešove, Trenčíne a v Bratislave. Zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR sa stal 1. októbra 2010. „Pán generál Vývlek je legenda nielen dĺžkou služby, ale aj svojimi postojmi, odhodlaním, entuziazmom, ako aj svojím celoživotným prístupom k svojej vojenskej profesii,“ ocenil genpor. Vojtek. Dodal: „Odchádza po 37 rokoch služby a to je odkaz pre nás ostatných, že pokiaľ sa dá, máme slúžiť tak dlho a s takým nasadením ako on. Tiež aj on dobre vie, že ak niekto tvrdí, ako to vojaci mali kedysi ľahké, že všetko dostali a že mali všetko zabezpečené, nie je to pravda. No veci napriek prekážkam fungovali práve vďaka tým, ktorí mali energiu, schopnosti a dobrý úmysel ich v akejkoľvek situácii prekonávať a stanovovať si vysoké ciele. Tak ako to robil generál Vývlek.“

Genpor. Vývlek povedal: „Keď sa pozriem späť, stáli vedľa mňa skoro vždy dobrí vojaci aj zodpovední občianski zamestnanci, ktorí mi pomáhali svojou odbornosťou, húževnatosťou a disciplinovanosťou. Ak odchádzam s pocitom dobre vykonanej práce, je to aj ich zásluha.“ Na záver tento generál, ktorého v civile zaujíma abstraktné umenie, dokázal povedať: „Pokiaľ je niekto medzi nami, komu som nejakým spôsobom ublížil, prosím nech mi odpustí, určite som to neurobil úmyselne.“ Genpor. Vývlek bol dnes ocenený či vyznamenaný z úrovne ministra obrany, náčelníka Generálneho štábu, náčelníka Vojenskej kancelárie prezidenta Slovenskej republiky či riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby. Odmenou mu bol aj niekoľkominútový potlesk postojačky od jeho nadriadených, podriadených a ostatných kolegov z rezortu obrany.

V rámci slávnostného aktu bol zároveň rozkazom náčelníka Generálneho štábu OS SR genpor. Petra Vojteka menovaný do funkcie nový hlavný poddôstojník ozbrojených síl. Stal sa ním štábny nadrotmajster Vladimír Beluš. Doteraz bol hlavný poddôstojník Vzdušných síl, pričom má skúsenosti aj zo služby v Pozemných silách. Štábny nadrotmajster Richard Fabricius, doterajší hlavný poddôstojník ozbrojených síl, odchádza do medzinárodnej školy NATO v Oberamergeu, kde bude veliť trom poddôstojníckym kurzom. Generálporučík Peter Vojtek vysoko ocenil jeho päťročné zásluhy pri budovaní poddôstojníckeho zboru a udelil mu Odznak náčelníka Generálneho štábu OS SR II. stupňa.


Generálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkovGenerálny štáb: Rozlúčka legendy a výmena hlavných poddôstojníkov

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 03.09.2012
Čítanosť: 13218
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share