Preskocit navigáciu

Ozbrojené sily dostali nové bojové vozidlá pechoty


Ozbrojené sily dostali nové bojové vozidlá pechoty

Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes v priestore Prevádzky špeciálneho skúšobníctva Lieskovec spoločnosti Konštrukta Defence v Dubnici nad Váhom odovzdal vojakom do užívania 21 kusov modernizovaných bojových vozidiel pechoty v dvoch verziách. Určené sú pre prápor ISTAR a pre mechanizované jednotky. Vozidlá symbolicky prevzal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Daniel Zmeko.

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Daniel Zmeko zdôraznil, že dnes prevzatá bojová technika bude plnohodnotne využitá na zvýšenie spôsobilostí práporu ISTAR, zvlášť prieskumnej roty, ktorá s touto technikou a jej špeciálnou výbavou, bude spĺňať požiadavky na vykonávanie prieskumu v súlade s výstavbou ťažkej mechanizovanej brigády. “Vozidlá pre mechanizované jednotky budú využité pre plnenie našich záväzkov, či už je to do predsunutej prítomnosti v Pobaltí, alebo výstavby bojových skupín, zároveň sú určitým medzi krokom do nákupu nových bojových vozidiel na pásovej platforme” vysvetlil.

„Od samého začiatku deklarujeme potrebu modernizácie našich ozbrojených síl a toto je jeden z krokov, ktorým tento náš záväzok reálne plníme. Životnosť bojových vozidiel pechoty sme ich modernizáciou predĺžili minimálne o ďalších 20 rokov, pričom nové vozidlá tohto typu by nás stáli niekoľkonásobne viac ako toto riešenie, ktoré sme zvolili,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

Z počtu 21 modernizovaných bojových vozidiel, ktoré boli dnes odovzdané vojakom, je pre Prápor ISTAR v Prešove určených 11 kusov a pre mechanizované jednotky zvyšných 10 kusov. Celkovo bude v rámci celého projektu zmodernizovaných 35 kusov bojových vozidiel pechoty, pričom časť z nich už bola vojakom odovzdaná na výcvik a prípravu ich spôsobilostí.


Ozbrojené sily dostali nové bojové vozidlá pechotyOzbrojené sily dostali nové bojové vozidlá pechotyOzbrojené sily dostali nové bojové vozidlá pechotyOzbrojené sily dostali nové bojové vozidlá pechotyOzbrojené sily dostali nové bojové vozidlá pechoty 2Ozbrojené sily dostali nové bojové vozidlá pechoty 2Ozbrojené sily dostali nové bojové vozidlá pechoty 2

Autor: MO SR - KOd via OOd NGŠ , Foto: sekretariát VePS - Dátum: 29.05.2018
Čítanosť: 9605
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share