Preskocit navigáciu

List NGŠ príslušníkom Ozbrojených síl SR


List NGŠ príslušníkom Ozbrojených síl SR

Vážené kolegyne a kolegovia,


prihováram sa vám v čase rozsiahlej epidémie – mám na mysli epidémiu informácií a dezinformácií o možnej hrozbe s apelom na zdravý úsudok, primerané konanie, aj s pripomenutím našich úloh.

Kolegovia,
médiá a sociálne siete s bombastickým akcentom každodenne intenzívne generujú nové informácie o šírení vírusu COVID-19 nazvaného koronavírus. Spôsobom komunikácie môžu tieto vyvolávať pocit neprimeraných obáv až strachu.
Ako náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky mám rôzne kompetencie a zodpovednosti. Spoločne s vami všetkými sme v čase nevojenských ohrození zárukou návratu kolabujúcich vitálnych funkcií štátu do stabilného a udržateľného stavu. V čase reálne ohrozených funkcionalít vnútornej bezpečnosti a zdravotníckych a záchranných systémov sme to práve my vojaci a technika nám zverená, od ktorých sa očakáva, že sú poslednou brzdou, záchrannou sieťou.

Patríme do bezpečnostného systému tejto krajiny a disponujeme vlastnými zdravotníckymi štruktúrami. So zdravotným stavom vojenskej i civilnej populácie ma pravidelne zoznamuje šéf vojenského zdravotníctva – hlavný lekár brigádny generál Vladimír Lengvarský. V tomto čase sme v ešte užšom kontakte a tak, prosím, vezmite na vedomie stanovisko tejto uznávanej zdravotníckej autority:

Vírusov, ktoré spôsobujú chrípkové ochorenia, je množstvo. Jedným z takých je novo diagnostikovaný druh, tzv. koronavírus. Komunikácia jeho šírenia vyvoláva neprimerane veľké obavy. Akékoľvek chrípkové ochorenie je charakterizované zvýšenou teplotou, bolesťami hlavy, svalov a kĺbov a celkovou malátnosťou. Komplikácie ochorenia sa prejavujú najmä u starších jedincov trpiacich aj inými chorobami, keď je úroveň ich imunity nižšia. Mladí a zdraví ľudia všetky chrípkové infekcie - vrátane koronavírusu - bez problémov zvládnu, dokonca vo veľkej väčšine prípadov prebiehajú bezpríznakovo. V prevencii takýchto ochorení zohráva dôležitú úlohu niekoľko všeobecne platných a dobre známych zásad: udržiavanie optimálneho stavu imunity organizmu, primeranej fyzickej kondície, pravidelný denný režim s dostatkom spánku a odpočinku, vyvážená a pestrá strava, primeraná telesná záťaž. V chrípkovom období zvážte Vašu účasť - i vašich rodinných príslušníkov - na hromadných podujatiach, kde je väčšie riziko nákazy. Dodržiavanie osobnej hygieny je úplnou samozrejmosťou. Dostupné informácie o koronavíruse nedokazujú žiadne signifikantné rozdiely v šírení, priebehu ochorenia a počtu komplikácií oproti ostatným chrípkovým ochoreniam.“

Vážení kolegovia,

dovoľujem si vás požiadať o zachovanie vysokej miery profesionality. Nepodliehajme dezinformáciám a falošným správam, buďme v každej situácii zodpovedným vzorom pre rodinu, známych i širokú verejnosť. Rovnako tak neprepínajme sily, ak sa necítime v zdravotnej kondícii, vráťme sa do nej pod dohľadom ošetrujúcich lekárov.
S úctou



Váš generál Daniel Zmeko


List NGŠ príslušníkom Ozbrojených síl SRList NGŠ príslušníkom Ozbrojených síl SR

Autor: -- - Dátum: 06.03.2020
Čítanosť: 9701
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share